Szanowni Państwo, w załączeniu przekazujemy ulotkę przygotowaną przez studentów z Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu we współpracy z Ministerstwem Edukacji i Nauki. Materiał zawiera najważniejsze informacje dotyczące m.in. przyczyn omdleń, ich charakterystycznych objawów czy sposobów na zmniejszenie ryzyka omdleń. Prosimy o przekazanie materiałów uczniom i ich rodzicom. Z wyrazami szacunku Biuro Ministra Ministerstwo Edukacji i Nauki
20-25 kwietnia obchodzimy, już po raz X, Europejski Tydzień Szczepień. Jest to inicjatywa Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), realizowana i koordynowana na poziomie lokalnym przez poszczególne państwa. Celem Tygodnia jest podkreślanie znaczenia szczepień – po to, by chronić ludność przed chorobami, którym można zapobiec właśnie poprzez szczepienia.
Drogi rodzicu! Szukasz ciekawego sposobu na wspólne spędzanie czasu ze swoją pociechą? A może szukasz darmowych materiałów do nauki? Zgłoś się i otrzymuj, opracowane przez Centrum Rozwoju Lokalnego darmowe pakiety edukacyjne w formie elektronicznej. Dlaczego warto? Darmowe materiały to tematyczne pakiety zawierające zadania, kolorowanki oraz łamigłówki, które rozwijają kreatywność, spostrzegawczość oraz logiczne myślenie. * To świetne połączenie nauki i zabawy, które sprzyja rozwojowi pasji oraz zainteresowań. * Materiały edukacyjne zostały przygotowane we współpracy z psychologiem. * To dziesiątki darmowych zadań i obrazków do pokolorowania. * Tematyczne pakiety zostały opracowane w ramach ogólnopolskiej akcji edukacyjnej #DzieciUcząRodziców By otrzymywać darmowe materiały edukacyjne, należy wypełnić krótki formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie: wspierajmarzenia.pl Szczegółowe informacje i formularz zgłoszeniowy: (KLIKNIJ>>>)
Sekcja Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Mińsku Mazowieckim informuje, że w dniach 18 – 24 listopada 2022 roku obchodzimy Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAD), który został ustanowiony przez Światową Organizację Zdrowia w 2015 r. Natomiast Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach(EAAD) został ustanowiony przez Komisję Europejską w 2008 roku i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie. W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat racjonalnego stosowania antybiotyków. Powyższe kampanie mają na celu zwrócenie uwagi, jak poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego stanowi zjawisko narastania i rozprzestrzeniania się oporności na antybiotyki wśród drobnoustrojów wywołujących zakażenia u człowieka. Nadmierne i/lub niewłaściwe stosowanie antybiotyków w medycynie, weterynarii a także w wielu krajach w hodowli zwierząt to główne czynniki odpowiadające za wzrost antybiotykooporności. Przyczynia się do tego nieracjonalne przepisywanie antybiotyków jak też nieprzestrzeganie zaleceń przez pacjentów w tym przyjmowanie antybiotyków w niewłaściwych odstępach czasu, zbyt krótko i niezgodnie z zaleceniami lekarza. Antybiotykooporność jest zagrożeniem dla zdrowia i życia nas wszystkich. Skuteczność antybiotyków, a więc możliwość leczenia zakażeń i chorób bakteryjnych zależy od rozsądnego ich stosowania. Zapraszamy do zapoznania się z materiałami informacyjnymi Europejskiego Dnia Wiedzy o Antybiotykach dostępnymi na stronie internetowej Narodowego Instytutu Leków oraz Narodowego Programu Ochrony Antybiotyków:
Sekcja Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Mińsku Mazowieckim informuje, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym rozpoczął realizację drugiej edycji kampanii informacyjnej „Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood. Celem kampanii jest stałe budowanie świadomości społecznej, jak ważną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności i zdrowia konsumentów odgrywa nauka. Tegoroczna odsłona kampanii podejmuje tematykę związaną z suplementami diety, higieną żywności, w tym chorób przenoszonych drogą pokarmową oraz ze znakowaniem żywności, uwzględniając alergeny.